Angst voor de kracht van mijn spiegelbeeld

Ik keek in de spiegel en schrok van wat ik zag.

Jarenlang heb ik in de spiegels van anderen gekeken, spiegels die zij mij voorhielden, niet om mezelf te zien, maar om te zien wat zij wilden dat ik zag. Ik moest zijn zoals zij. Maar dat was ik niet, dus ik werd nog onzekerder en steeds “kleiner”. Maar niemand zag dat. Het enige dat ze zagen was een zelfverzekerde vrouw.

Toen ik eindelijk de moed bij elkaar raapte en de confrontatie met mezelf aanging, duurde het even voordat ik durfde toegeven wat ik echt zag. Eerst zag ik nog dat onzekere “meisje” dat zich groter voordeed dan ze was. Ik zag een jonge vrouw die snakte naar erkenning en oprechte aandacht. Aandacht om wie ze was en wat ze kon. Ik zag een volwassen vrouw die snel carrière maakte maar niet mee kon komen met haar collega-leidinggevenden, omdat ze gedrag van haar verwachtten dat absoluut niet bij haar paste. Maar hoe langer ik keek, hoe meer het beeld veranderde.

Opeens zag ik schaduwen van een getalenteerde vrouw met een zelfverzekerd karakter. De schaduwen verdwenen en het beeld werd steeds sterker. Opeens realiseerde ik mij dat ik iets te bieden heb waar mensen wél op zitten te wachten. Ik erkende en benoemde mijn krachten én mijn ontwikkelpunten. En ik ging aan de slag. Met al mijn tekortkomingen. Het was eng! Ik was bang voor de kracht die ik in mezelf ontdekte. Ik was bang voor wat mijn omgeving van mij zou vinden. Ik was bang om zichtbaar te zijn. Maar ik ging, ik stond op en ik deed wat ik voelde dat ik moest doen. Ik heb een missie en ben het mezelf én de wereld verschuldigd om daar iets mee te doen.

Durf jij de confrontatie met jezelf aan?

In de spiegel kijken kan erg confronterend zijn. En dan heb ik het niet over de spiegel waarin je kijkt of je haar goed zit, of dat je geen etensresten tussen je tanden hebt. Ik heb het over de spiegel van zelfreflectie. De spiegel die vertelt wie je bent, zoals je bent. Met alle kwaliteiten en krachten,  ontwikkelpunten en tekortkomingen.

Misschien ben jij je vaak aan het  vergelijken met anderen. Dat is oneerlijk, eigenlijk hetzelfde als appels met peren vergelijken. Want jij bent jij en de ander is de ander. En allebei zijn jullie uniek.

In plaats van je tijd te verdoen met het meekijken in de spiegel van de ander kun je liever jouw kostbare tijd inzetten om in je eigen spiegel te kijken.

Alleen in je eigen spiegel ontdek je wie je nu bent, wie je wilt zijn en wat je nodig hebt om dat te bereiken.

Door de confrontatie aan te gaan en kritisch maar zonder oordeel naar jezelf te kijken, zie je niet alleen de ontwikkelpunten maar vooral de mooie en krachtige kwaliteiten die je hebt. Hoe meer aandacht je daaraan besteedt hoe sterker jouw kwaliteiten worden. Hoe succesvoller je zal zijn. En wat velen niet weten is dat je onbewust ook je ontwikkelpunten gaat verbeteren. Gewoon omdat je zonder oordeel naar jezelf kijkt.

Vanuit mijn missie om anderen te helpen succesvol te zijn wie ze zijn, heb ik een sprong in het diepe gewaagd. Ik lanceerde mijn allereerste 3-daagse training Zelfleiderschap inclusief overnachting. Vier geweldige dames die de uitdaging aangingen om in hun eigen spiegel te kijken. Het was spannend. Maar het was een groot succes en absoluut voor herhaling vatbaar.

Ben jij er klaar voor om van 2018 jouw persoonlijk succesjaar te maken?

Gun jezelf dan te zijn wie je bent. Zet de stap om te groeien naar wie je wilt zijn. Dan zal je in alle vrijheid zichtbaar zijn. Ik heb het ervaren en ik gun het jou echt!

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Bezoek dan een van mijn workshops of vraag een gratis 30 minuten skypegesprek aan. Of kijk voor meer informatie op mijn website.

Agenda:

2 november – workshop Zichtbaar Zekerder; een interactie workshop inclusief proeverij van Surinaamse hapjes.

30 november – masterclass “Succes met jezelf in 2018”; een interactieve masterclass waarin je met behulp van het RR Compass inzicht krijgt in wie je nu bent, waar je naar toe wilt en wat je nodig hebt om volledig succesvol te zijn wie je bent. Aan het eind van de dag weet je welk gedrag/ kwaliteit/ ontwikkelpunt jou belemmert in jouw groei, welk gedrag je wilt veranderen én hoe je dat gedrag kunt veranderen. En ja, ook een kwaliteit kan belemmeren wanneer je het teveel, en dus niet effectief, inzet.

2018 wordt mijn mooiste jaar tot nu toe. En jij? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *