Blij zijn met wie je bent; voorwaarde voor succes?

Monique Dekker

Hoe word je succesvol wie je bent? Wat heb je nodig? En waar begin je? In een serie van vijf blogs schrijf ik over verschillende aspecten van zelfleiderschap die bijdragen aan jouw persoonlijk en zakelijk succes.

Ben jij blij met jezelf zoals je nu bent?

Blij zijn met jezelf betekent niet dat alles altijd goed gaat en dat je nooit een dip-dag hebt. Blij zijn met jezelf is het gevolg van zelfacceptatie. Jezelf accepteren en omarmen zoals je bent, met al je kwaliteiten, talenten én ontwikkelpunten. Zelfs wanneer je een dip-dag hebt.

Blij zijn met jezelf komt wanneer je beseft dat je ertoe doet, dat jij belangrijk bent. Net zo belangrijk als elk ander. Als je nou ondernemer bent of werknemer, moeder, echtgenoot, zus, vriendin of dochter, het is goed om te beseffen dat jij ertoe doet. Je bent hier met een missie. Een missie die jij alleen kunt vervullen. Niet je broer of buurman, nicht of coach. Jij!

Bevestiging

Een belangrijk obstakel in blij zijn met jezelf is de behoefte aan bevestiging, steeds weer opnieuw. Deze behoefte komt vaak voort uit onzekerheid en soms zelfs uit angst. Doe ik het goed, ben ik goed genoeg, wat vindt de ander van wat ik zeg of doe? Geen onbekende vragen. Vragen die jouw belemmeren jezelf te zijn omdat je continu bezig bent te zijn wat een ander wilt dat je bent. Dit  kan leiden tot onnodige spanning en verdriet en soms zelfs tot lichamelijke klachten. Daar wordt toch niemand blij van? Het goede nieuws is dat je kunt kiezen. Nou, kies dan!

Soms is ja tegen de ander, neen tegen jezelf

Wekelijks train en coach ik ondernemende, zelfbewuste en ambitieuze vrouwen die allemaal continue werken aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Toch hebben zij bijna allemaal één ding gemeen. Geen nee kunnen zeggen tegen een ander terwijl ze dat van tijd tot tijd wel heel graag zouden willen.  De meest genoemde reden om geen nee te zeggen, is de behoefte om ergens bij te horen. Als ik nee zeg zullen ze mij niet meer aardig vinden, hoor ik er niet meer bij, voel ik me schuldig. Op mijn vraag waarom iemand zich schuldig voelt krijg ik als antwoord: dan voel ik mij een egoïst. Eigenlijk zeg je dan, ik ben niet belangrijk, ik mag niet voor mezelf kiezen, ik mag niet blij zijn. Als de ander maar blij is. Helemaal niet egoïstisch, dat klopt. Maar je kunt voor jezelf kiezen zonder egoïstisch te zijn. Ook jij verdient het om blij te zijn.

Je kunt niet geven wat je niet hebt

Als u met kinderen reist, zet dan eerst zelf een masker op zodat u daarna de kinderen kunt helpen.”

Bovenstaande tekst is onderdeel van de veiligheidsinstructies aan boord van een vliegtuig. Waarom staat er niet help eerst uw kind en daarna uzelf? Als je zelf geen zuurstof hebt kun je niets doen voor een ander. De helft van nul is nul. En als de accu van je telefoon leeg is moet het opgelden worden. Ja zeggen tegen anderen is prima, maar neem ook even de tijd om jezelf weer op te laden. Als je zelf geen energie hebt kun je dat ook niet weggeven. Blij zijn met jezelf geeft energie. Steeds ja zeggen tegen de ander is nee zeggen tegen jezelf en dat berooft je van je energie en daar wordt je ook niet blij van.

Je bent een mooi mens, je bent uniek en je hebt een missie. Wees blij met wie je bent, accepteer jezelf zoals je bent. Omarm je kwaliteiten en talenten en werk aan je ontwikkelpunten. Dit alles zal te zien zijn in je houding en uitstraling. Dat zal te horen zijn in je presentatie. En wanneer je jezelf accepteert voor wie je bent, kun je je verhaal vertellen vanuit je hart, jouw visie delen en je stem vol passie laten horen.

Wees blij met jezelf en wordt succesvol wie je bent!

Wat doe jij om blij te zijn met jezelf? Ik vind het superleuk als je jouw reactie achterlaat onderaan de pagina!

Meer weten over de training zelfleiderschap en succesvol zijn wie je bent? Bekijk het trainingsaanbod. Heb je mijn e-book Succesvol zijn wie je bent nog niet? Je kunt het gratis hier downloaden.

One thought on “Blij zijn met wie je bent; voorwaarde voor succes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *