april 23

De kracht van zelfreflectie

0  comments

De drukte van alledag: Een uitdaging voor zelfreflectie

Je hebt het druk met je werk, je kinderen, je studie, je gezin, de huishouding en noem maar op. Je vliegt van de ene naar de andere activiteit en je hebt amper tijd om even stil te staan bij wat er gebeurt is de afgelopen week. Je denkt alleen na over de dingen die behoorlijk fout of de dingen die extreem goed zijn gegaan. En bij allebei sta je het liefst niet te lang stil want daar heb je geen tijd voor. 

Wanneer ga je eindelijk stoppen met je te laten leiden door alles wat er op je pad komt? Wanneer ga je tijd maken om te reflecteren omdat je beseft dat het ontzettend belangrijk is? Misschien kom je er dan achter dat je niet meer op de juiste weg bent. Dat deze weg je niet brengt waar je wil zijn en niet leidt naar jouw dromen en doelen.

Wat ik ook vaak zie is dat men heel druk bezig is met van alles en nog wat juist om niet na te hoeven denken, om niet te hoeven reflecteren. Want zelfreflectie kan soms heel confronterend zijn en dat vinden we eigenlijk helemaal niet fijn. 

Toch is zelfreflectie cruciaal voor je persoonlijke groei. Het stelt je namelijk in staat van inzicht te krijgen in je gedachten je emoties en je gedrag. Het nodigt je uit om te onderzoeken wie je werkelijk bent en waarom je de dingen doet die je doet. Juist wanneer je je heel erg bewust wordt van je sterke punten en van jouw beperkingen kun je groeien en hier nog verder ontwikkeling als mens en in de rol die je vervult in de maatschappij.

Confrontatie met jezelf: Waarom zelfreflectie moeilijk kan zijn

Ik snap dat zelfreflectie niet altijd prettig is omdat het je in contact brengt met je diepste emoties. Het vraagt van je dat je eerlijk bent over je angsten je twijfels in je zorgen. Maar juist door je emoties te herkennen en te begrijpen kun je ze beter leren beheersen en positieve veranderingen in je leven aanbrengen. Het biedt juist een veilige ruimte waarin je jezelf kunt omarmen inclusief je tekortkomingen en een plek waar je de weg vrij kunt maken voor zelfacceptatie.

Je hoort me niet zeggen dat het een gemakkelijke reis is. Het vraagt moed van je en ook de bereidheid om echt heel eerlijk naar jezelf te kijken, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met je eigen zwakheden en fouten. Natuurlijk is het af en toe ongemakkelijk om je schaduwkant onder ogen te zien maar juist door deze confrontatie kun je groeien. Dus zie je zelfreflectie niet als een oordeel maar eerder als een uitnodiging dat groei en verandering met zich meebrengt.

Ik krijg wel eens de opmerking van klanten dat ze niet weten waar ze moeten beginnen en al helemaal niet waar ze de tijd vandaan moeten halen.

Praktische tips voor het integreren van zelfreflectie in je dagelijkse routine

Je zou kunnen beginnen met tijd en ruimte voor jezelf te creëren, weg van alle afleidingen. Het kan een wandeling In de natuur zijn maar je zou ook gewoon een dagboekje kunnen bijhouden of mediteren. Zoek je in ieder geval een stil plekje of wanneer je gedachten kunt laten stromen en in die stilte kun je jezelf afvragen hoe je je voelt wat hij op dat moment bezighoudt en wat je belangrijk vindt in het leven. Weet dat het heel erg belangrijk is om tijdens het proces van zelfreflectie vooral vriendelijk en lief te zijn voor jezelf. Je bent mens, geef jezelf dan ook toestemming om menselijk te zijn en fout te mogen maken. Want zonder fouten kun je niet leren en niet groeien. Laat je perfectionisme los, accepteer dat je mag groeien in kleine stapjes. Vergeet niet dat zelfreflectie een persoonlijke reis is en dat iedereen zijn eigen tempo heeft. 

Zelfreflectie is een continu proces. Je kunt elke dag kleine momenten van reflectie inbouwen en jezelf de vraag stellen: ”hoe gaat het met mij, wat heb ik vandaag geleerd, op welke manier kan ik groeien en wanneer je zelf regelmatig met jezelf in gesprek gaat blijf je verbonden met je innerlijke wereld en blijf je groeien als individu.

Zonder zelfreflectie zal je de dingen blijven doen zoals je die altijd doet en zal je geen andere resultaten krijgen. Dus wil je naar je eigen next level, dan is zelfreflectie een goede plek om te beginnen. 


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Klaar voor je droomleven?

Klaar voor je droomleven?
Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}