november 5

Een controlefreak met hoogtevrees die gaat paardrijden; verschrikkelijk!

0  comments

Daar zat ik dan, voor het eerst op vakantie in eigen land, voor het eerst op Terschelling én voor het eerst op een paard. Wat een avontuur als je bedenkt dat ik best een controlefreak met hoogtevrees ben.

Via een plateau plaatste ik mijn rechtervoet in de beugel en zwaaide zo sierlijk mogelijk (jaja, ik ben en blijf Monique) mijn linkerbeen over de rug van Marijn, een prachtige zwarte dame die er in alle rust bijstond en zich niets aantrok van mij. “Ho ho, niet bewegen alsjeblieft!”Ik keek rechts waar Dick nog op de grond stond en zei met een angstige stem: “Oh nee! Ik wil hier af, ik vind dit helemaal niets!”

Ik zat hoog van de grond op iets waar ik (op dat moment) geen controle over had. Hoe dan, wie verzint zoiets!?

In mijn hoofd hoorde ik de welbekende stemmetjes: “wat als je van het paard afvalt? Misschien gaat ze er opeens vandoor en weet jij niet wat je moet doen. Gewoon afstappen en hier blijven, dat is veilig!” Ik zag mezelf al liggen op de grond nadat ik tientallen meters was meegesleurd door Marijn. Wat een drama! Wat deed ik mezelf aan! Maar ho effe! Ik ben niet van het opgeven, dus we gaan ervoor!

We hadden een privéles van twee uur geboekt en Lotte, onze begeleidster, zei met een rustige stem: “oh dat komt helemaal goed, na een paar minuten ben je eraan gewend”. “Jij hebt makkelijk praten” dacht ik, maar besloot haar op haar mooie blauwe ogen te geloven. Ik moest erop vertrouwen dat Lotte wist waar ze over sprak. En ja hoor na een paar minuten had ik door hoe ik mijn balans kon bewaren. Steviger mijn voeten in de beugels planten gaf al veel meer controle (voor mezelf) én vertrouwen. Marijn was erg lief voor me en wandelde in het begin rustig achter het paard van onze Lotte aan.

Opeens liep Marijn niet meer achter, maar naast Lotte. Huh? Hoe dan? Wanneer? De hele rit heeft Marijn in meer of mindere mate geprobeerd voorop te gaan lopen. Al lachend merkte ik dit op tegen Lotte. Het “toeval” wilde dat Marijn er niet zo van hield om te volgen, ze nam graag de leiding. Oeps! Heb ik dan toch het paard gekregen dat het meeste op mij lijkt? 😊

Marijn vond het helemaal niets als ik aan haar teugels zat, hoe zacht ook. Ze deed wel wat ik van haar vroeg maar protesteerde daarna hevig door haar hoofd omlaag te duwen. “Laat los die teugels” zal ze wel gedacht hebben. En ik heb me laten overtuigen dat ik haar echt geen pijn deed.

Al met al was het een geweldige middag en heb ik genoten van Marijn die in haar eigenwijsheid veel op mij lijkt.

Deze middag kwamen twee bekende inzichten weer sterk naar voren.

1.     Vertrouwen; wanneer je vertrouwen toelaat, nemen angst, onzekerheid en twijfel af.2.     Je kunt loslaten en toch controle hebben; met het vertrouwen kon ik loslaten dat ik controle “moest” hebben. Tijdens de rit leerde ik dat ik al controle had over Marijn en daar helemaal niet krampachtig over hoefde te doen. Het was slechts een kwestie van de teugels vieren (in vertrouwen) en waar nodig aantrekken en bijsturen.

Hoe zit dat met jou? Heb jij het vertrouwen dat je jouw doelen kan behalen, jouw dromen kunt waarmaken? Of word je nog steeds in beslag genomen door allerlei argumenten waarom het beter is om veilig te blijven doen wat je al kent en kunt?

Heb jij al voldoende losgelaten om het nieuwe met beide handen te kunnen vastpakken? Of hou je nog krampachtig vast aan van alles wat “moet”!

Hoe heeft dit invloed op de groei van jezelf en jouw bedrijf?

Ik zie dagelijks ondernemers die keihard werken aan hun bedrijf, en daar ook in meer of mindere mate de vruchten van plukken. Maar dan stagneren ze en groeit hun bedrijf niet verder. Ze trekken strakker aan de teugels, maken meer uren, bellen meer mensen op, worden nog zichtbaarder op social media. En toch…

Ergens op internet kwam ik de volgende quote tegen:

You can’t grow your business without growing yourself.Ben jij op dat punt beland waarbij de denkt, ik ben klaar om mezelf naar het volgende niveau te tillen zodat ik verder kan groeien met mijn bedrijf? En wil je sparren over hoe je dat het beste kunt aanpakken? Ik sta je graag te woord. Boek hier vrijblijvend jouw gratis 30-minuten-gesprek.


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Storytelling in crisistijd: waarom je verhaal nu belangrijker is dan ooit

‘Ik was zo boos op je, ik kon je wel vermoorden!’

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}