augustus 17

Filter je leven, vind je verhaal

0  comments

Om je verhaal te vinden, is het belangrijk dat je filtert. In je leven maak je honderden, zo niet duizenden verhalen mee. Wij allemaal. Zelf heb ik heel wat meegemaakt, net als jij. Sommige verhalen zijn groots en meeslepend, andere klein en betekenisvol. Om erachter te komen welke verhalen jij het beste met je publiek deelt, is het belangrijk dat je filtert. Dat je zeeft. Sommige verhalen passen namelijk precies bij wat je wilt vertellen en andere niet. Door drie verhalen te kiezen die bij jouw missie passen, zorg je ervoor dat je de meest inspirerende overhoudt die precies laten zien wie je bent en wat je doet. Heerlijk om als basis te hebben voor een presentatie, een speech of een interview waar je voor gevraagd bent.

Hoe doe je dat, verhalen filteren?

Vergelijk het met het proces van goud zoeken. Een stroom water gaat door een zeef. Vanalles blijft hangen. Modder, takjes, maar ook kleine goudklompjes. Door zoveel mogelijk verhalen over jezelf op te schrijven en dan te kijken welke verhalen modder, takjes of goud zijn, hou je het goud over. Wees niet bang dat je de verkeerde kiest. Net als een echt goudklompje, zullen de juiste verhalen zich vanzelf aandienen. Zoals goud blinkt, laten je verhalen iets zien over jouw ziel. Over je groei, over hoe je karakter zich gevormd heeft en welke gebeurtenissen je echt getest hebben. Het zijn vaak de moeilijke momenten die leiden tot iets moois. Heb je die verhalen gefilterd, kijk dan welke twee of drie passen bij je business en je boodschap en zorg dat je een link legt tussen de ervaringen van vroeger en van nu. Die verhalen zet je in.

Bijvoorbeeld. Ik kies graag voor drie lessen uit mijn leven:

  • Mijn pestverleden. Toen ik gepest werd, ontwikkelde ik persoonlijk leiderschap. Ik koos mijn eigen pad ongeacht de nare gevolgen. Ik hield ik me staande. Nu help ik anderen om ook hun persoonlijk leiderschap te pakken en in te zetten in hun bedrijf.
  • De eerste keer dat ik – na mijn bevalling – in een rolstoel belandde en hoorde dat ik nooit meer zou kunnen lopen, ging ik op zoek naar een expert op het gebied van mijn kwaal en leerde doorzetten en je eigen pad bewandelen, ongeacht wat anderen tegen je zeggen.
  • Mijn hersenbloeding die ervoor zorgde dat mijn leven veranderde en ik mijn carrière moest opgeven leerde mij dat ik veerkracht heb en terug kan veren wanneer het level (of anderen) je platslaan. Mijn veerkracht en doorzettingsvermogen hebben ertoe geleid dat ik mijn missie heb gevonden.  

Dit is mijn verhaal. Met die drie eigenschappen kan ik nu het werk doen dat ik doe. Mijn klanten op mijn manier verder helpen en precies die verhalen er voor hen uitfilteren die bij hen passen. Op die manier ben je nooit meer vaag in interviews, spring je niet meer van de hak op de tak in presentaties en ben je nooit meer inspiratieloos voor keynotes. Je hebt jouw verhaal klaar. Altijd, omdat je hebt gefilterd in wat je gemaakt heeft tot wie je bent.

Zoek jij ook naar welke van jouw verhalen de verhalen zijn om op terug te vallen en kun je daar hulp bij gebruiken? Stuur me dan een reply of maak online in mijn agenda een gratis telefonische afspraak van 30 minuten.


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Uitstelgedrag zat? Zo reken je ermee af!

Uitstelgedrag zat? Zo reken je ermee af!
Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}