maart 16

Liever goed gekopieerd…, of toch niet?

0  comments

Zet drie stappen naar links, loop dan twee stappen naar voren, sta stil en kijk aandachtig de zaal in. Haal drie keer adem en begin dan te praten. Na elke zin ben je vijf tellen stil…

Je vraagt je misschien af of je hier middenin een online presentatie coaching bent beland. Nee, wees gerust.

Geboeid en tegelijk vol verbazing kijk ik naar de spreker op het podium. Iedere stap, elk gebaar, elke stilte wordt met nauwkeurige zorgvuldigheid uitgevoerd. 

Ik raak gefascineerd en mijn brein begint een spelletje waarbij het probeert te voorspellen wanneer de volgende stap gezet wordt of de volgende stilte zal vallen. Ik geniet van mijn binnenpretje.  En raad eens, ik zit er niet heel vaak naast. 

De spreker houdt  een lezing over de nut en noodzaak van online marketing. Best interessant.  Aan het eind van de lezing betrap ik mij erop dat ik “wakker” schrik en besef dat mij aandacht volledig in beslag is genomen door de technische perfectie van deze spreker. 

Na de lezing is er een netwerkborrel en wordt er nagepraat over de lezing. Ik probeer onopvallend vragen te stellen om erachter te komen wat ik allemaal heb gemist. Al snel kom ik tot de ontdekking dat vele aanwezigen vooral onder de indruk zijn van de spreekvaardigheid van de spreker, maar weinig kunnen echt vertellen waar de lezing van een uur over ging. 

Nog steeds geboeid door de technische perfectie van de spreker, zoek ik hem op in de menigte en spreek hem aan zodra de kans zich voordoet. ‘Wat een leuke man, een man met een verhaal’, denk ik halverwege ons gesprek. Een hele andere man dan degene die kort daarvoor op het podium stond. Na een paar gerichte vragen van mijn kant kom ik erachter dat hem  zijn technische perfectie bij het spreken zo aangeleerd is. Was hij er helemaal blij mee? Nee, want hij moest best veel nadenken op dat toch al spannende podium.

Wauw! Je moet er toch niet aan denken dat iemand elke stap die je op het podium zet, ieder gebaar, iedere stilte die je laat vallen vooraf heeft geregisseerd? Waar blijft de authentieke jij dan? 

De man, met wie ik nu stond te praten was zoveel malen relaxter én leuker dan de man die ik eerder op het podium zag. Daardoor luisterde ik ook echt naar wat hij te vertelde. Door nog een aantal vragen te stellen ging hij in op stukjes uit zijn lezing, dus ging ik toch met wat inhoudelijke wijsheid terug naar huis. 

Wat je ook van een ander leert over podiumpresentatie, blijf altijd dichtbij jezelf. Pas datgene toe wat bij jou past en wordt zo de beste spreker die jij kunt zijn. Wordt nooit, maar dan ook nooit een kopie van een ander! 

Wil jij ook ontdekken wat jouw unieke spreekstijl is? Hoe jij echt authentiek kunt zijn voor een groep of op een podium? 

Dan is mijn workshop ‘In 3 stappen naar een talk die staat’ misschien iets voor jou. Wil je meer weten over de workshop?
Kijk dan hier: In 3 stappen naar een talk die staat 

Misschien mag ik jouw begroeten tijdens één van deze workshops. 


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Storytelling in crisistijd: waarom je verhaal nu belangrijker is dan ooit

‘Ik was zo boos op je, ik kon je wel vermoorden!’

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}