Iedereen is onzeker, dus waar maak jij je druk om?

Onzekerheid hoort bij persoonlijke groei.

Niemand is altijd in alle situaties alleen maar zeker en vol van zelfvertrouwen. Iedereen is weleens onzeker. Onzekerheid hoort bij persoonlijke groei. Nieuw en onbekend gebied is spannend en kan ervoor zorgen dat je je onzeker en kwetsbaar voelt. Troost je, jij bent niet de enige.

 Is onzeker zijn dan zo erg? Als je het mij vraagt niet. Het betekent dat je datgene waar je onzeker over bent vooral goed wilt doen maar misschien nog niet veel ervaring hebt. Vooral vaker doen!

Het wordt pas een uitdaging wanneer jouw onzekerheid zo groot wordt dat het je leven gaat beheersen en je ervan weerhoudt om in actie te komen. Dan ben je vooral bezig met wat fout gaat, vergelijk je jezelf met anderen en laat je je negatief beïnvloeden door de mening van je omgeving. Je kunt zelf vast nog tal van voorbeelden noemen.

Onzekerheid is aangeleerd gedrag

Hoewel onzekerheid hoort bij persoonlijke groei kan een grote mate van onzekerheid op lange termijn van grote (negatieve) invloed en zelfs een belemmering zijn in jouw persoonlijke groei.

Onzekerheid is aangeleerd gedrag dus kun je het ook weer afleren. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want aangeleerd gedrag afleren is één van de grootste uitdagingen. Moeilijk maar zeker mogelijk en zelfleiderschap helpt je hierbij.

Van je onzekerheid af

Zelfleiderschap betekent dat je bewust aan de slag gaat om je eigen doelen te realiseren door te geloven in je eigen kunnen en optimaal gebruik te maken van je kwaliteiten en inzet van je passies.  

Een manier om van jouw onzekerheid af te komen is door je passie belangrijker te maken dan je onzekerheid en je kwaliteiten heel bewust in te zetten voor dat waar je onzeker over bent. Vervolgens gewoon vaker doen! Hierdoor wordt je er beter in waardoor je onzekerheid afneemt terwijl jouw zelfvertrouwen toeneemt.

Wil jij weten hoe je zekerder wordt in jouw zichtbaarheid? Download gratis mijn e-book ‘Succesvol zijn wie je bent‘.

2 thoughts on “Iedereen is onzeker, dus waar maak jij je druk om?

 1. Onzeker zijn is heel vervelend, diegene heeft een verkeerd beeld van zichzelf maar vaak ook van zijn of haar omgeving. Vaak heeft hij of zij ook weinig zelfvertrouwen en zit in een vicieuze cirkel en ook dat maakt het heel moeilijk om daar uit te komen en er is dan ook hulp bij nodig. Ik heb dat gevonden bij mensen die ik vertrouwde en waar ik mij goed bij voelde, vaak waren dat mensen die inderdaad allemaal een beetje hebben meegeholpen aan een andere ik. Wat ik wil zeggen, wij hebben wel degelijk hulp nodig om uit zo,n impasse te geraken. Zelfleiderschap vind ik persoonlijk niet het juiste woord al moet je er inderdaad zelf veel voor doen en ondernemen. Het is een groeiproces waar je anderen echt bij nodig hebt

  1. Beste Edwin,

   Dankjewel voor je reactie. Het klopt dat men hulp nodig heeft om van onzekerheid af te komen en dat het een groeiproces is.

   Zelfleiderschap bestaat uit verschillende stappen en houdt kort samengevat in dat je
   1. bewust bent wie of wat je bent (in dit geval onzeker)
   2. onderzoekt waar dat vandaan komt en wat je ervoor nodig hebt om er vanaf te komen
   3. gemotiveerd bent om eraan te werken
   4. actie onderneemt om iets aan te veranderen (bijvoorbeeld hulp vragen)

   Kortom, zelfleiderschap betekent zelf de verantwoordelijkheid nemen om een probleem te erkennen, en zelf de verantwoordelijkheid nemen om er iets aan te (willen) veranderen. Zelfleiderschap betekent dat je er zelf iets aan moet doen, wat niet betekent dat je het alleen moet doen. Maar als iemand niet bereidt is zelf iets te willen veranderen kan hij of zij met de beste wil van de wereld niet geholpen worden en zal er ook geen sprake zijn van een groeiproces.

   Hopelijk heb ik zo iets meer inzicht kunnen geven in de rol van zelfleiderschap.

   Hartelijke groet,
   Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *