maart 23

‘Ik was zo boos op je, ik kon je wel vermoorden!’

0  comments

We hebben het vaak in ons leven over de angst om te falen. Niemand vindt het leuk om iets te zien mislukken wat belangrijk is. Maar er is nog iets waar veel angst omheen zit: de angst om te stralen! En dat kan – net als de angst voor falen – overal vandaan komen.

Bij mij ontstond die angst om te stralen rond mijn twaalfde. Jonge kinderen hebben dit namelijk nooit: die kijken niet met filters naar de wereld en zijn nog niet gevormd door positieve of negatieve ervaringen. Dat gold ook voor mij. In de eerste klas van de middelbare school had ik een beste vriendin. We waren heel verschillend en toch konden we het heel goed met elkaar vinden. Waar ik na school aan allerlei clubjes en naschoolse activiteiten meedeed, moest mijn vriendin daar niets van hebben. Tot teleurstelling van haar moeder, die mijn actieve bestaan prachtig vond. En ze liet dat ook steeds vaker aan mijn vriendin merken. 

Tot de dag dat mijn vriendin op school kwam en bozig en afstandelijk deed tegen mij. In de pauze vertelde ze waarom. Haar moeder was die avond ervoor weer begonnen over de activiteiten. Mijn vriendin trilde toen ze het zei: ‘Ze bleef maar doorgaan over jou; kijk maar naar hoe goed Monique het doet, waarom ben je niet meer als Monique’. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil niet als jou zijn! Ik was toen zo boos op je dat ik naar mijn kamer rende, op bed dook, de dekens over mijn hoofd trok en dacht;’als Monique hier was zou ik haar vermoorden!’

Ik, schrok, viel stil, voelde de tranen branden achter mijn ogen. Ze meende het. Ik voelde haar woede en frustratie.

Nu, achteraf, weet ik dat ik me vanaf dat moment ben gaan inhouden. Sindsdien was ik bang om te stralen. Om iemand anders te overschaduwen, net zoals ik onbedoeld bij mijn vriendin had gedaan. Dat heeft ertoe geleid dat ik me meer dan dertig (!) jaar heb ingehouden. En dat is hartstikke zonde en onnodig. 

Inmiddels heb ik mijn spotlight weer gepakt en vind ik het heerlijk om mezelf te zijn en durf ik te stralen. Juist daardoor kan ik mijn werk nu ook beter dan ooit doen. Ik weet waar jij vandaan komt en hoe lastig het is om niet te durven stralen. En ik weet hoe ik jou kan helpen om met jouw verhaal je podium te pakken. 

Het is hartstikke eng om uit die schaduw te stappen en te laten zien waar je goed in bent. Daarom ga ik je helpen in de ‘This is me’-challenge in april. Benieuwd hoe? Ik nodig je uit om je aan te melden voor de challenge van 12-15 april waarin ik je leer hoe belangrijk het is om in je eigen spotlight te gaan staan en wat dat voor jou en je business betekent.


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Niet iedereen is fan van Whitney Houston…of van jou

Het doel heiligt de middelen

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}