april 6

Je eigen grenzen kennen: dit bracht het mij

0  comments

Grenzen stellen! Een onderwerp dat ik jaren geleden zeker niet als favoriet had bestempeld, maar wat ik nu heel belangrijk vind en waarvan ik steeds meer de waarde ervaar. Het klinkt zo ontzettend eenvoudig en in de praktijk worstelen er toch heel veel mensen mee. Want hoe zeg je ‘nee’ tegen iemand die je wel graag wil helpen? En misschien wel het belangrijkste: durf je ‘ja’ te zeggen tegen jezelf?

Zeker als ondernemer is grenzen stellen niet eenvoudig. Je doet immers wat je leuk vindt, hebt soms van je hobby je werk gemaakt en je bent de hele dag bezig met het helpen van mensen met iets waar jij goed in bent.

Dat ken ik. Ik heb ook van mijn passie mijn werk gemaakt en hoor en lees overal om me heen verhalen. Spreek ik een volger in een privé bericht, dan moet ik me inhouden om er niet meteen een hele sessie van te maken en bel ik met een klant, dan zit ik makkelijk dubbel zo lang aan de telefoon als afgesproken. Waarom? Ik deel graag en ik heb passie voor mijn vak.

Daarom voelt grenzen stellen ook als iets negatiefs. We associëren het met ‘niet doen’ en het ‘niet mogen’, maar grenzen stellen heeft ook te maken met kiezen voor kwaliteit en vrijheid. En wanneer je durft te kiezen, creëer je mooie dingen. 

Zo heb ik heel bewust gekozen voor ‘me time’. Ik neem ’s ochtends uitgebreid de tijd voor mezelf om me op te laden voor de dag. Dat is me time en daar komt niemand aan. Waarom? Door dat uurtje me time in de ochtend vul ik mijn energie voor de dag aan en heb ik later nog meer te geven. Het zorgt ervoor dat ik mijn klanten nog beter kan helpen. Het is dus een win-win!

Door goede keuzes te maken, geef je jezelf ruimte: je kunt dan goed voor jezelf zorgen én voor je klanten. Zet dat maar eens af tegen niet kiezen, waardoor je overloopt, stress ervaart, slechter slaapt en minder energie hebt. Voelt dat nu nog als een alternatief? Nee toch?

Hoe denk jij over grenzen stellen en kiezen voor jezelf: vind je het moeilijk of zie je het als een manier om het beste uit jezelf te halen?


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Niet iedereen is fan van Whitney Houston…of van jou

Het doel heiligt de middelen

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}