Jezelf zijn, prima. Maar hoe dan?

Jezelf presenteren vanuit wie je bent, niet vanuit wie je denkt te moeten zijn. Een grote uitdaging voor velen. Want hoe kun je jezelf zijn als je niet eens meer weet wie “jezelf” is.

Dit is één van de belangrijkste reden voor spreekangst. Angst dat wat je laat zien en horen niet is wat anderen willen zien en horen.

Van binnen naar buiten

Stop met denken voor anderen. Door je bezig te houden met wat anderen denken verspil je kostbare energie én tijd. Je wordt er letterlijk moe van. Stop met je te richten op dat waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Ga eerst terug naar “binnen”. Door deze stap te zetten begin je aan een nieuwe weg, de weg vooruit; van wie je denkt te moeten zijn naar wie je bent. Het is geen eenvoudige weg, maar zeker mogelijk!

Om te kunnen zijn wie je bent moet je eerst ontdekken wie je bent

Onderzoek wie je bent, wat je kunt, waar je naar toe wilt en wat je nodig hebt om er te komen. Je zal ontdekken dat je meer in je hebt dan je tot nu toe hebt durven toegeven.

Met het antwoord op bovenstaande vragen zal jouw zelfvertrouwen groeien. Hierdoor zal je de vrijheid ervaren én nemen om jezelf te zijn. Vanaf dat moment kun je staan voor iedere groep en zal jij jezelf zijn in elk gesprek. Iedereen kan dit leren, ook jij.

Omdat jij mag kiezen wie je bent!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *