januari 8

Nieuw jaar, nieuwe doelen, nieuwe beste versie van jezelf?

0  comments

In 2018 had je wellicht doelen en dromen, heb je je voorgenomen om bepaalde dingen te doen of juist te laten. Hoe is dat gegaan? Is het gelukt om alle of de meeste doelstellingen te halen?

Stel dat dat niet het geval is, wat ga je in 2019, vanaf vandaag, anders doen dan in 2018, waardoor je dit jaar wél je doelstellingen gaat halen?

Mijn ervaring in het verleden is dat ik mij realiseerde dat ik niet al mijn doelstellingen had gehaald, en vervolgens dezelfde of nieuwe doelen stelde voor het nieuwe jaar. Ik stond alleen nooit stil bij de vraag: wat moet ik anders doen of wat wil ik anders doen. En daar zit juist de kern van het antwoord.

Want alleen maar realiseren dat je je doelstellingen niet hebt gehaald, is niet genoeg. Het is belangrijk om na te gaan waarom het niet is gelukt en wat precies je nu anders gaat doen om wel die doelen te behalen. Als je dit niet zo helder en specifiek mogelijk beschrijft, zal je weer gaan zweven en hebben wij volgend jaar tegen deze tijd precies hetzelfde gesprek.

Vaak zitten velen van ons zo vast in een bepaald denk- en gedragspatroon dat we het zelf niet door hebben. Dus lukt iets niet, dan proberen we het gewoon opnieuw, vaak zonder bewust na te gaan wat er precies misging en hoe we het anders kunnen aanpakken.

Een van de oorzaken hiervoor is dat de reden die velen van ons opgeven, niet de échte reden is. Ik hoor vaker argumenten als: ik had het te druk of er kwam van alles tussen of ik had er het geld niet voor. We “boycotten” onszelf maar zijn te bang om dat toe te geven. We durven niet hardop te zeggen dat we bang zijn om te groeien, bang om succesvol te zijn, bang om zichtbaar te zijn. Dus grijpen we geheel onbewust allerlei zaken aan om onze doelen niet te halen. Het klinkt misschien gek en tegenstrijdig, maar geloof mij, zo werkt het in de praktijk echt.

Kijk eens goed in de spiegel en ga de confrontatie met jezelf aan. Ik ben benieuwd naar wat je dan echt ziet. Misschien wil je dat met mij delen?    

Bewust

Er zijn doelen die je steeds meeneemt naar het volgende jaar. Zo ben ik in 2018 heel bewust op zoek gegaan naar mijn beste versie. En dat doe ik in 2019 opnieuw en heel bewust. Je zou kunnen denken dat dat toch niet iets nieuws is. Nee, dat is het zeker niet. Toch  ben ik erachter gekomen dat wanneer je dat bewust, echt héél bewust doet, het opeens een ander verhaal is. De confrontatie is veel groter en de spiegel toont opeens een veel scherper beeld. Maar ik heb het overleefd J. Ik kan oprecht zeggen dat ik in 2018 de beste versie van mezelf ben geweest. Hierdoor heb ik een heleboel doelen gehaald en zelfs stappen gezet die nog niet op mijn lijst stonden. Ik heb kansen aangegrepen die uit het niets opkwamen en heb risico’s genomen. Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen dat ik dankbaar ben voor de stappen die ik heb gezet en de kansen die ik heb gehad. Ik mag terugkijken op een mooi en succesvol jaar.

En jij? Hoe heb jij dat ervaren? Is het gelukt? Zo ja, dan lees ik graag jouw ervaringen.

Zo nee, dan is mijn vraag aan jou: wat heb je nodig om wél jouw beste versie te leven in 2019? Wat ga je anders doen in 2019 ten opzichte van 2018? En hoe ga je dat aanpakken?

Continu proces

Je kunt natuurlijk wachten tot november of december om te evalueren, maar dan ben je te laat. De kracht van doelen realiseren zit in het regelmatig evalueren en bijstellen waar nodig. Alleen zo haal je gegarandeerd je doelen. Door heel bewust je beste versie te zijn, ontwikkel je jouw volle potentieel waardoor je makkelijker je doelstellingen haalt en jouw kansen op succes aanzienlijk vergroot. 

En tot slot een tip:

Stel korte termijn doelen. Begin desnoods met kleine dag-doelen. Wat wil je vandaag bereiken? Bouw die verder uit naar week- en maanddoelen. Door jezelf hierin te trainen ontwikkel je een nieuw denk- en gedragspatroon. Dat zal helpen bij het volhouden van acties waardoor het makkelijker wordt om grotere doelen te realiseren.

MPowering VoicesLaat jij je graag inspireren? Woon dan een opname bij van MPowering Voices, mijn eigen talkshow, waarin ik op zoek ga naar inspirerende en bijzondere verhalen. De volgende opnames vinden plaats op 27 januari en bijwonen is (nu nog) gratis.

Meld jij je ook aan?

Ik zou het echt te gek vinden wanneer jij je abonneert op mijn YouTube kanaal. Daar kun je vanaf 29 januari, iedere week een nieuwe uitzending bekijken van de eerder opgenomen interviews. Vergeet niet op het belletje te klikken.

Abonneren op mijn YouTube kanaal.

Lieve groet,
Monique


Tags

bewustzijn, ondernemer, ontwikkeling, zelfleiderschap, zelfvertrouwen, zichtbaar


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Storytelling in crisistijd: waarom je verhaal nu belangrijker is dan ooit

‘Ik was zo boos op je, ik kon je wel vermoorden!’

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}