Opa was de inspirator die mijn leven richting gaf

Luister naar je hart, die vertelt je altijd de waarheid.

Als gecertificeerd presentatiecoach ben ik bedreven in mijn vak als spreker. Zo heb ik bij het uitoefenen van mijn vak opgemerkt hoe het publiek mijn lezingen ervaart. Bezoekers ervaren het bijwonen van de lezing of seminars als een bijdrage voor het geloof in zichzelf, het verbeteren van hun situatie of zelfs het behalen van successen. Hoe zorgen sprekers er toch voor dat mensen rijker worden in hun persoonlijke ontwikkeling?

Sprekers zijn net sleutels. Allemaal verschillende sleutels die jou verschillende inzichten bieden en helpen ontdekken welk inzicht het beste bij jouw hart past. Op school had ik voor praten altijd een 10. En ja ik houd van praten, maar nooit gedacht dat ik ooit mijn beroep daarvan zou maken. Als presentatietrainer en spreker is het mijn missie om mensen te helpen hun angst te overwinnen, om zich te laten horen én zien tijdens hun persoonlijke -en/of bedrijfspresentatie.  ‘Praten’ is dus op z’n zachtst gezegd wel een handige eigenschap, maar luisteren is minstens net zo belangrijk, want van luisteren kun je veel leren. En daarom luister ik graag naar boeiende en inspirerende sprekers.

Onschatbare waarde
Ik luister dus graag naar boeiende en inspirerende sprekers. Het is namelijk door zo’n spreker dat ik mijn passie voor het sprekersvak heb ontdekt. Voor mij was hij een topspreker en inspirator in hart en ziel, de man die ik met trots opa mocht noemen. Opa was de motivator die mijn leven richting gaf en mij geleerd heeft om altijd mijn grenzen te verleggen en niet op te geven. De spreker die zijn levenservaringen met mij deelde. Mijn inspirator omdat hij tot het uiterste is gegaan om zijn droom uit te laten komen. En mijn held, omdat hij altijd, maar dan ook altijd in mij heeft geloofd.

Geen voorbeelden
Zonder sprekers die bereid zijn hun verhalen, hun ervaringen, hun falen en successen met ons te delen, zouden we nergens uit kunnen putten. Geen voorbeelden en geen helden hebben. In mijn rol als spreker/ inspirator ben ik niet bang om mij kwetsbaar op te stellen. Ik deel mijn ervaringen, tegenslagen én overwinningen, om mijn publiek te motiveren en inspireren. Opa geloofde dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt, je moet gewoon je grenzen opzoeken en zo lang en vaak mogelijk verleggen totdat je écht niet verder kunt.

Will Smith: ‘If you want someting go get it! Period.’

Een droom wordt werkelijkheid
Als jongen van 17 raakt opa beide ouders kwijt. Naar school gaan is niet langer mogelijk en hij gaat in de leer bij een kleermaker waar hij uniformen leert maken voor de politie en het leger. Daar komt hij in aanraking met, en ontwikkelt hij een grote passie voor marsmuziek. Hoewel opa niet erg geschoold is heeft hij één doel: zoveel mogelijk muziekinstrumenten leren bespelen. Veel geld heeft hij niet maar het lukt hem op eigen kracht. Opa koopt diverse muziekinstrumenten waaronder een piano en leert zelfs bladmuziek lezen. Zonder les of begeleiding. En nee, hij kon niet even op youtube een tutorial opzoeken. Voordat opa op zijn 97ste jaar zijn ogen sluit kijkt hij trots terug op een droom is uitgekomen.

Je hart vertelt altijd de waarheid
Opa vertelt soms uren achter elkaar hoe het in de oorlog ging en hoe hij leerde overleven als wees, zonder enige familie.  ‘Was je niet verdrietig zo helemaal alleen?’ vraag ik dan.  ‘Ja ik was verdrietig, maar wat moest ik dan? Er was niemand die voor mij zou zorgen, dus ik moest het wel zelf doen, maar weet je’ zegt opa. ‘Ik heb geleerd dat als je positief bent, het leven een stuk makkelijker is. Er gaan deuren voor je open en er komen mooie kansen op je pad. Het is belangrijk dat je die kansen ziet en met beide handen aangrijpt, maar het allerbelangrijkste is: luister naar je hart. Die vertelt je altijd de waarheid’.

De sleutel
Opa gaf mij de sleutel. De sleutel die mij wijzer heeft gemaakt en mij op mijn levenspad waardevolle inzichten heeft gegeven. Deze inzichten  en ervaringen mag ik nu delen met mijn publiek en zet ze tot nadenken. Ik daag ze uit op zoek te gaan naar hun inspiratiebron, hun held, hun motivator. Het klinkt simpel, maar voor velen is het een uitdaging. Bij mij heeft het meer dan 20 jaar geduurd voordat ik mij écht realiseerde hoe groot de impact van deze bijzondere man in mijn leven is.  Dus als je dit leest is het nog niet te laat.

Het is nooit te laat voor nieuwe doelen
Na een jarenlange reis zag ik het licht; spreken is mijn roeping. Gelukkig is het nooit te laat om nieuwe doelen te stellen én te halen. Heb jij een droom? Ga op zoek naar de mogelijkheden om die uit te laten komen. Zie de kansen en grijp die vast. Laat je inspireren en vind de sleutel die jou brengt daar waar je hart wil zijn.

Actie!
Ben jij na het lezen van dit artikel klaar om je te laten inspireren door een paar geweldige sprekers? Meld je dan nu aan voor de volgende Speaker’s Night op donderdag 14 januari. Aanstaande zondag (10 januari) kan je de Facebookpagina van Internationaal Ambitieus elk uur een inspirerend filmpje zien waarin de kracht van Speaker’s Night naar voren komt. Filmpjes van professionele sprekers, maar ook leuke filmpjes ter inspiratie en motivatie. Dan weet je wat je 14 januari kan verwachten bij de première. Ter afsluiting een filmpje waarin ik een lezing geef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *