Perfectionisme; één van de grootste belemmeringen om zichtbaar te zijn.

Onbewust zichtbaar

Als peuter weet je niet anders dan dat het geweldig is om zichtbaar te zijn. Je krijgt alle aandacht, er word om je gelachen, je krijgt complimentjes en wordt aangemoedigd.

Bewust zichtbaar

Dan word je ouder en de wereld om je heen verandert. De mensen om je heen worden kritisch, je bent niet meer dat lieve kleine kindje dat met alles wegkomt. Je wordt vooral op je fouten en falen gewezen. En met een beetje pech word je verteld dat je er niets van bakt. “Neem eens een voorbeeld aan Pietje of Marietje, waarom kunnen zij het wel en jij niet”? “Laat Jantje het maar doen, die kan het veel beter”.

Of je krijgt steeds te horen dat je meer moet presteren, meer, meer, meer! Misschien heb je eens heel hard je best gedaan op een proefwerk van het vak waar je helemaal geen ster in was. Je hebt met moeite een zeven behaald en was zelf erg trots op het resultaat. Thuis kreeg je als reactie: “nou, als je harder je best had gedaan had je wel een negen kunnen halen”. Geen complimentje, geen schouderklopje, geen bemoediging.

Ik kan nog wel een aantal voorbeelden noemen maar volgens mij begrijp je waar het om gaat.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Er kunnen zich twee ontwikkelingen voordoen. Je wordt gesterkt door tegenslag, afwijzing en kritiek en ontplooit je tot iemand die denkt “wacht maar, ik zal ze laten zien dat ik het wel kan”. Het gevolg kan zijn dat je een perfectionist wordt. Het moet altijd beter, mooier, groter. Deze houding brengt een bepaalde sociale en emotionele druk met zich mee waar wij ons vaak totaal niet van bewust zijn maar die, van grote invloed is op hoe jij omgaat met zichtbaarheid. Ook perfectionisme kan het gevolg zijn van onzekerheid en de diepere behoefte aan goedkeuring en vroeg of laat krijg je daar last van.

De keerzijde is dat je steeds minder in jezelf gaat geloven en steeds minder van je laat zien en horen. Met als gevolg dat de geweldige kwaliteiten die je hebt, verborgen blijven en je je dus ook niet verder ontwikkelt tot de succesvolle persoon die je zou kunnen zijn. Dromen blijven dromen en geen haar op je hoofd denkt eraan om ze uit te spreken, laat staan ze uit te willen voeren. Want ja, “het zal toch niet goed gaan, niemand gaat het goed vinden, je bent niet interessant en anderen kunnen het veel beter. Ook deze houding is van grote invloed op hoe jij ervoor kiest zichtbaar te zijn, of niet.

In beide gevallen wordt de drang om je beschermen tegen de grote boze wereld alleen maar groter en je gaat je verstoppen.

Bewust onzichtbaar

Het gevolg is dat jij je in een harnas hijst zodat bijna niemand meer dichtbij kan komen met alle gevolgen van dien. Want zo een harnas weegt best zwaar én je moet het alleen dragen. Dat kan nooit fijn voelen. Het is benauwd en niet comfortabel. Het berooft je van je vrijheid, want je kunt je niet makkelijk bewegen. Je bent niet toegankelijk voor anderen en je ziet de wereld vanuit een tunnelvisie door de kleine kijkopening in het harnas. Wanneer je echt hulp nodig hebt is er niemand die dat ziet, je bent namelijk onzichtbaar. Het mag duidelijk zijn dat een harnas alleen maar nadelen heeft.

Bewust zichtbaar

Het goede nieuws is dat je nu als volwassen persoon, bewust kunt kiezen om uit dat harnas te stappen. Je kunt bewust kiezen om weer vrij te zijn, om je dromen na te jagen en je stem te laten horen. Je kunt er bewust voor kiezen om weer zichtbaar te zijn en je wereld weer groter te maken. Denk erom, het zal wel even wennen zijn, niet alleen voor jouw maar ook voor je omgeving. Geef niet op, het wordt makkelijker.

Zichtbaar zijn wie je bent

Kies vandaag nog bewust om zichtbaar te zijn, gewoon om wie jij bent. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Start met herkennen en erkennen van je eigen mooie kwaliteiten waarmee je een klein stukje van de wereld mooier maakt. Je hebt ze omdat je missie te volbrengen hebt. Als je je niet laat zien en niet laat horen kun je je missie niet uitvoeren en beroof je de wereld van iets waardevols; dat ben jij!

Geluk is persoonlijk maar ik weet zeker dat als jij met jouw missie een ander kunt helpen dat bijdraagt aan je eigen geluk.

Wil jij weten hoe je zichtbaar kunt zijn wie je bent? Download gratis mijn e-book ‘Succesvol zijn wie je bent‘.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *