Spiegelen; wees bewust van het doel.

Spiegelen kan zinvol zijn. De vraag is wie spiegelt aan wie en met welk doel.

Niet zo lang geleden werd ik gevraagd te komen spreken op een ondernemersbijeenkomst over de rol van zelfleiderschap bij persoonlijke presentatie in verschillende situaties. Het was een leuke groep hoger opgeleide ondernemers. Er heerste een fijne en ongedwongen sfeer. Ik sprak over “dicht bij jezelf blijven.” Opeens stak een dame in de zaal stak haar vinger op en zei: “ja maar je moet toch altijd spiegelen? Als je met iemand in gesprek gaat moet je toch alles nadoen wat diegene ook doet? Maar nu zeg jij dat ik dichtbij mezelf moet blijven, dat klopt dan toch niet?”. Ik deelde het volgende praktijkvoorbeeld.

Observeren

Een paar maanden geleden kom ik binnen bij een hypernerveuze directeur die ik ga coachen. Hij weet dat het nodig is maar vindt het eigenlijk niets om toe te moeten geven dat hij coaching nodig heeft voor spreken in het openbaar. Hij zit op de rand van zijn stoel, hangt voorover, praat druk over zijn functie en werkzaamheden binnen het bedrijf en is nogal beweeglijk. Ik observeer en zet mijn interne leider aan het werk. Ik kan gaan spiegelen, maar dat lijkt mij geen goed idee. Anders gezegd, het lijkt mij in deze situatie een superslecht idee. Bovendien ben ik van nature geen druk persoon.

Interne leider

Langzaam, bijna onopgemerkt schuif ik steeds meer naar achteren in mijn stoel totdat ik rechtop maar ontspannen met mijn rug tegen de rugleuning zit. Niet passief maar wel ontspannen. Mijn armen losjes op de armleuningen. Ik kijk hem met een open blik en glimlach aan, knik en toon interesse door vragen stellen. Ondertussen ben ik mij heel bewust van wat er gebeurt en blijf rustig en dichtbij mezelf. Binnen een paar minuten zie ik verandering in zijn houding. Hij wordt rustiger, in zijn praten en zijn bewegingen. Ook hij gaat verzitten. Dan vraag ik hoe het nu met hem gaat. Opeens kijkt hij mij aan, zucht diep en leunt achterover. Hij begint zachtjes te lachen en ik vraag wat er in hem omgaat. “Zal ik tijdens mijn presentaties ook zo druk zijn”? vraagt hij. Ik glimlach terug. Dat is de start een mooie samenwerking en ook deze directeur heeft zijn interne leider aan het werk gezet.

Bewustzijn

Het vereist persoonlijk inzicht en een goede observatie van je omgeving, de situatie en wat nodig is om het gewenste doel te bereiken. Bewustzijn van wat de ander nodig heeft en wat jouw rol daarin is. En dan pas beslissen welke actie daar het beste bij past.

Bewustzijn, observatie en handelen. Allemaal elementen van leiderschap. Elementen die helpen jouw interne leider op de juiste wijze in te zetten, ten gunste van de ander.

Wat heb ik toch een supermooie baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *