Ik werd gepest en geslagen, maar ik heb mijn kracht gevonden

Ga je mee op reis? Ik neem je mee naar Suriname. Het is 3 oktober 1977. En oh wat vind ik het spannend. Ik ben 7 jaar oud en ga vandaag voor het eerst naar mijn nieuwe school. Ik zit in groep 5 en wil nog zoveel nieuwe dingen leren.

Ik spoel vooruit en neem je mee naar 14 juni 1981. Het is een spannende tijd, want de toelatingsexamens zijn net achter de rug. Ik ben intussen 11 jaar, zit in groep 8 en hoop dat ik ben geslaagd. Dan kan ik eindelijk naar een andere school! Hoezo eindelijk?! Vind ik het hier niet leuk dan? Nee! Ik vind het helemaal niet fijn op deze school. En ik zal je vertellen waarom niet.

Gepest

Iedere dag word ik uitgelachen. Iedere dag word ik gepest. De kinderen trekken aan mijn lange vlechten en geven mij bijnamen. Wanneer ik een goed antwoord geef op een vraag van de juf, voel ik de ogen branden in mijn rug en weet ik wat mij te wachten staat. Na school wachten ze mij op en lopen in een groep joelend en scheldend naast, achter en voor mij. Ze duwen en trekken net zo lang totdat ik val. Ja, een paar keer per week word ik letterlijk in elkaar geslagen. En dreigend roepen ze: “als je iets zegt tegen de juf…”

Doodsbang

Ik ben bang, doodsbang. Maar ik spijbel nooit en ben nooit ziek. Iedere dag ga ik met angst en beven naar school. Maar ik ga. Want ik hou van leren, en dát laat ik door niemand van mij afpakken. Ik hoop echt dat ik volgend jaar naar een nieuwe school mag, want dan ben ik van ze verlost… hoop ik.

Opnieuw een stukje vooruit spoelen en ik neem je mee naar 4 november 1987. Het is een bloedhete dag, bijna 40 graden. In de drukte van auto’s en bussen die komen en gaan, stappen mensen uit en komen grote koffers tevoorschijn. En zo broeierig als het is, zo spannend vind ik het. Nee, ik ga niet weer naar een nieuwe school, daar heb ik het mee gehad, ik sta op het vliegveld Zanderij (Suriname). Vandaag vertrek ik naar Nederland. Ik hoop daar eindelijk verlost te zijn. Verlost van al die pestende kinderen die mijn leven 10 jaar lang tot een ware hel hebben gemaakt.

In het hier en nu

Nog één keer vooruit spoelen en we zijn terug, terug in het hier en nu, op dit moment, terwijl jij dit leest. Je vraagt je misschien af waarom ik dit vertel. Ik vertel dit omdat ik je graag kennis laat maken met de persoon achter de ondernemer. Zodat je weet wat mijn drijfveer is begrijpt waarom ik doe wat ik doe. Net zo bang als ik was om gehoord en gezien te worden, zo bewust ben ik vandaag van het feit dat ik gehoord en gezien mág worden. Waarom? Simpelweg omdat ik het waard ben. En jij? Ook jij bent het waard om gehoord en gezien te worden.

Presentatiecoach en trainer

Als Presentatiecoach en trainer zet ik mijn werk- en levenservaring, en ervaring als spreker, in om ondernemers en professionals te begeleiden bij spreken in het openbaar. Ik help ze in hun kracht en kwetsbaarheid te gaan staan en hun authentieke presentatievaardigheden te ontdekken en volledig in te zetten. Door mijn onzichtbare pijn te omarmen kan ik nu zichtbaar krachtig staan en mijn stem laten horen.

Hoe is het met jouw stem? Is het tijd om die te laten horen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *