mei 25

Zichtbaar met een onzichtbaar handicap

0  comments

Zijn spontane glimlach vriendelijke ogen hebben mijn onverdeelde aandacht. Hij was mij in de verte al opgevallen vanwege zijn spontaniteit naar de andere badgasten toe. Hij maakt met iedereen een babbeltje, is erg behulpzaam en steeds lekker in de weer met allerlei klusjes. Maar nu hij zo vlak voor mij staat ben ik toch echt onder de indruk van hem. 

Deze jongeman, ik denk ergens begin twintig, staat voor mij en probeert mij iets duidelijk te maken. Met drukke handgebaren en allerlei ondefinieerbare en hoge geluiden vertelt hij mij dat hij mijn gezicht herkent. Hij zag mij en dacht: ik heb haar eerder gezien, maar waar? Hij moest lang nadenken, toen wist hij het opeens. Hij herinnerde zich dat ik een hele tijd geleden daar was en in het aangrenzende hotel verbleef. Dus zie je wel, hij had het toch goed toen hij mijn gezicht herkende. Een grote glimlach breekt door op zijn gezicht als ik dat bevestig.

Dit ‘gesprek’ duurde ongeveer 5 minuten. Het was een ontzettend leuk en we lachten allebei hartelijk, alsof wij elkaar al jaren kenden. Of ik hem echt begrepen heb, dat weet ik niet, want deze jongen is doofstom. Maar de verbinding was er en dit gesprek raakte me. In tegenstelling tot zoveel anderen liet hij zich in zijn zichtbaarheid niet beperken door zijn handicap. Hij twijfelde niet om volledig deel te nemen aan het leven door iets wat hij niet kon, liet zijn dag niet bepalen door wat ontbrak. Dat is fantastisch om te zien en om als ander te ervaren. Vaak maken we ons eindeloos druk over of we wel de juiste woorden spreken, ons verhaal perfect vertellen. Ik heb nieuws voor je. Laat dat los. Hoe gezegend ben jij dat je kunt horen en spreken. Dat je met woorden duidelijk kunt maken wat je voelt en denkt. Doe dat vol overgave, focus op wat er wel is zonder je handicaps te ontkennen en je tovert net zo’n grote glimlach op de gezichten van jouw publiek als deze jongen deed bij mij.

Wat doe jij met jouw stem? Laat je die verloren gaan door je handicap of doe je mee?


Tags


Deze artikelen zijn wellicht ook interessant:

Drie keer is scheepsrecht

Buigzaam en onbreekbaar

Laat een berichtje achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}