Zichtbaar met een onzichtbaar handicap

Zichtbaar onder de indruk

Zijn spontane glimlach en vriendelijke ogen hebben mijn onverdeelde aandacht. Hij was mij in de verte al opgevallen vanwege zijn spontaniteit naar de andere badgasten toe. Hij maakt met iedereen een babbeltje, is erg behulpzaam en steeds lekker in de weer met allerlei klusjes. Maar nu hij zo vlak voor mij staat ben ik toch echt onder de indruk van hem.

Een zichtbaar gesprek

Een jongeman, ik denk ergens begin twintig, staat voor mij en probeert mij iets duidelijk te maken. Met drukke handgebaren en allerlei ondefinieerbare hoge geluiden vertelt hij mij dat hij mijn gezicht herkent. Hij zag mij en dacht: ik heb haar eerder gezien, maar waar? Hij moest lang nadenken, toen wist hij het opeens. Hij herinnerde zich dat ik een hele tijd geleden daar was en in het aangrenzende hotel verbleef. Dus zie je wel, hij had het toch goed toen hij mijn gezicht herkende. Hij was zo blij.

Dit is mijn conclusie en samenvatting van het gesprek dat ongeveer vijf minuten duurde. Het was een ontzettend leuk gesprek en we lachten allebei hartelijk, alsof wij elkaar al jaren kenden. Maar misschien bedoelde hij wel heel iets anders, wie zal het zeggen? Deze jongeman is namelijk doofstom. Tot het moment dat hij mij aansprak had ik dat niet door omdat ik hem alleen in de verte bezig had gezien.

Dit “gesprek” maakt iets los in mij. Ik heb zoveel bewondering en waardering voor deze jongeman. Hij laat zich door zijn handicap niet beperken in zijn zichtbaarheid. Hij trekt zich niets aan van het feit dat hij “anders” is. Hij laat zich zien, gewoon zoals hij is. Dit is mijn waarneming, geen oordeel, geen mening.

Zichtbaar zijn hoeft niet perfect te zijn

Hoe druk maken wij ons of we wel de juiste woorden spreken, ons verhaal perfect vertellen? Wel, ik heb nieuws voor je. Laat dat los. Hoe gezegend ben jij dat je kunt horen en spreken. Dat je met woorden jouw verhaal kunt vertellen. Dat je kunt luisteren naar de inspirerende verhalen van anderen. En toch hebben wij moeite om de juiste woorden te vinden wanneer het gaat om zichtbaarheid bijvoorbeeld voor een groep. Waarom? Omdat het “perfect” moet zijn. Want o jee, wat een ramp als we toch niet de juiste woorden zouden spreken…

Zichtbaar zijn is een keus

Deze jongeman woont in Gambia, een arm land waar er geen aandacht is voor zijn handicap. Geen speciale voorzieningen en geen school waar hij gebarentaal kan leren. Hij moet het doen met wat hij heeft en geloof mij, dat is echt niet veel. Hij had ervoor kunnen kiezen om thuis te blijven, maar hij kiest ervoor om te werken. Hij had ervoor kunnen kiezen om zijn werk te doen en uit de buurt van de gasten te blijven, maar hij zoekt ze op. Hij had ervoor kunnen kiezen stil te blijven, niemand zou weten dat hij doofstom is. Maar hij kiest ervoor zich te laten horen.

Jij hebt een stem. Wat doe jij met jouw stem?

Heb jij moeite met zichtbaarheid? Vind je het lastig om je stem te laten horen, voor jezelf op te komen? Of vind je het lastig om gehoord te worden? Bang dat je het nooit goed genoeg kunt doen. Ik kan je helpen hier anders mee om te gaan waardoor je met meer zelfvertrouwen jezelf laat zien en horen. Dat is een vrijheid die ik jou van harte gun.

Gun jij jezelf dit ook?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis Skype- of telefoongesprek van 30 minuten. Of kijk op https://www.monique-dekker.nl/ voor een overzicht van de verschillende trainingen en workshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *