De zin en onzin van de vraag: wie ben je?

Het lijkt tegenwoordig bijna een hype. De vraag: wie ben je? Maar is het nou echt zo belangrijk om te weten wie je bent? Voor wie is dat belangrijk? En wat levert het jou op?

In deze tweede blog, in de serie van vijf over Succesvol zijn wie je bent, gaat het over zelfonderzoek en zelfreflectie.

Wie ben je nu?

Wie je nu bent wordt gevormd door jouw achtergrond, opvoeding en ervaringen. Dit alles vormt samen jouw zelfbeeld. Aan de hand van dit zelfbeeld ga jij je gedragen, zo presenteer je je aan de buitenwereld. Wat je laat zien is meestal het gevolg van wat je zelf ziet. Dit is bepalend voor hoe de omgeving op jou reageert. De vraag is, is dit wie je werkelijk bent? Of zie jij het beeld dat anderen voor jou hebben geschetst?

De gedragingen vanuit jouw zelfbeeld zijn onbewust. Wanneer je onder andere stilstaat bij de vraag of je blij bent met wie nu bent, word je bewust van dit zelfbeeld en het feit dat het voor een groot deel is aangeleerd. In mijn vorige blog blij zijn met wie je bent geef ik drie tips die jou hierbij op weg te helpen. Deze tips (hieronder samengevat) dragen bij aan de bewustwording van je kwaliteiten, ontwikkelpunten, wensen en behoeften.

  • Zelfacceptatie; jezelf omarmen met al jouw kwaliteiten én ontwikkelpunten
  • Zelfvertrouwen; minder afhankelijk zijn van de bevestiging van anderen
  • Opladen; je kunt niet geven wat je niet hebt

Zelfonderzoek en zelfreflectie

Voorafgaand aan zelfacceptatie vinden zelfonderzoek en zelfreflectie plaats. Een aantal vragen die jou op weg helpen zijn:

  • Hoe zie ik mezelf?
  • Welke invloed heeft dit op mijn omgeving?
  • Wat heeft dit mij tot nu toe opgeleverd?
  • Hoe wil mezelf echt zien en wat wil ik daarvoor doen?
  • Waarom denk en handel ik zoals ik doe?
  • Past dit echt bij mijn eigen waarden en normen?
  • Tegen welke belemmeringen loop ik aan?

Deze vragen brengen je heel dichtbij jezelf. Je wordt bewust van jouw (belemmerende) overtuigingen die in de meeste gevallen de boosdoener zijn dat je niet laat zien wie je werkelijk bent.

Wie ben je werkelijk?

Zijn wie je werkelijk bent begint dus bij bewustzijn van jouw zelfbeeld en onderzoek daarnaar. Om de stap te kunnen zetten van zijn wie je nu bent naar zijn wie je werkelijk bent, is inzicht in jouw zelfbeeld van groot belang. Dit inzicht helpt je begrijpen waarom jij je presenteert zoals je dat doet. Waarom je handelt en denkt zoals je dat doet. Waarom je bent wie je nu bent in plaats van wie je werkelijk bent.

Wat levert het jou op?

Door te zijn wie je werkelijk bent ben je authentiek. Je zit lekkerder in je vel waardoor je blijer bent. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en op zakelijk gebied trek je de mensen aan die bij jou passen, waardoor zaken doen een heel stuk leuker wordt. Door te zijn wie je echt bent hou je energie over die anders gaat zitten in de krampachtigheid om continue anders te zijn dan je bent. Je maakt je niet langer zorgen over wat ‘anderen’ vinden en je hebt dus ook minder stress hierdoor. Zijn wie je werkelijk bent geeft een vrijheid die niet in waarde uit te drukken is. Een vrijheid die ik ook jou van harte gun!

Onderzoek, reflecteer en accepteer. Zo word je wie je werkelijk bent!

Meer weten over de training zelfleiderschap en succesvol zijn wie je bent? Bekijk het trainingsaanbod. Heb je mijn e-book Succesvol zijn wie je bent nog niet? Je kunt het gratis hier downloaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *